Nowe wytyczne FPŻ ZP dla producentów żywności w związku z koronawirsem SARS COV - 2
Opublikowano kolejną wersję wytycznych Polskiej Federacji Producentów Żywności Związek Pracodawców dla producentów żywności w związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa SARS COV-2 wywołującego chorobę COVID-19.
Przedmiotowe wytyczne FPŻ ZP skierowane są do producentów żywności przetworzonej oraz na etapie produkcji pierwotnej.
Informacja wskazuje na takie kwestie jak: możliwość przenoszenia koronawirusa przez żywność, sposobie postępowania pracowników przy produkcji żywności, sposoby zapewnienia ciągłości produkcji, dotyczące podróży pracowników, środki do mycia i dezynfekcji, postępowania ze zużytymi środkami ochrony osobistej.
Wytyczne zawierają również pytania i odpowiedzi Głównego Inspektora Sanitarnego i Komisji Europejskiej w kwestii zachowania ostrożności w związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa.
Szczegółowe informacje w linku poniżej:
https://www.pfpz.pl/nowosci/?id_news=7198&lang_id=1#