Sprawozdanie Komisji Europejskiej ws. stosowania dodatkowych form wyrażania i prezentacji informacji o wartości odżywczej
Komisja Europejska opublikowała w dniu 20 maja 2020 r. sprawozdanie ws. stosowania dodatkowych form wyrażania i prezentacji informacji o wartości odżywczej.
W sprawozdaniu KE skupia się na modelu profilowania żywieniowego oraz wpływie oświadczeń zamieszczanych na produktach na świadome wybory żywieniowe konsumentów.
KE wskazuje, że systemy etykietowania na przodzie opakowania mogą w różny sposób wpływać na producentów żywności i ogólnie na dostawców żywności. Wprowadzenie etykiet na przodzie opakowania może stanowić zachętę dla przedsiębiorstw do zmiany składu istniejących i do pracowania nowych produktów w celu uzyskania (bardziej) korzystnej klasyfikacji etykiet na froncie opakowania.
W celu wprowadzenia zharmonizowanego obowiązkowego etykietowania dotyczącego wartości odżywczej na froncie opakowania na szczeblu UE, Komisja przygotuje wniosek ustawodawczy zgodny z celami strategii „od pola do stołu” oraz z zasadami lepszego stanowienia prawa.
Treść Sprawozdania Komisji Europejskiej:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/HTML/?uri=CELEX:52020DC0207&qid=1590404703400&from=PL